Wat we doen

Wat doet Samos Dog Rescue en wie zijn we?

Straathonden van Samos:

Op Samos leven net als op veel Griekse eilanden veel zwerfhonden (en katten). In de Griekse cultuur wordt er anders omgegaan met het hebben en verzorgen van huisdieren dan dat wij dat in Nederland gewend zijn. Dat heeft deels met het klimaat te maken, waardoor katten en honden een groot deel van het jaar prima kunnen overleven op straat mits er eten en vers drinkwater voor handen is en de honden niet ziek worden. En daar gaat het vaak mis.

Daarnaast is het probleem met de straathonden dat ze veel nakomelingen krijgen. In het warme klimaat van Griekenland kunnen honden wel tot drie keer per jaar een nestje krijgen. Die puppy’s zijn vervolgens ook weer gedoemd om op straat te overleven. Door deze cyclus neemt de populatie van straathonden alleen maar toe. De straathonden leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Samos Dog Rescue

Samos Dog Rescue zet zich in om het leed voor de straathonden te verzachten, maar wil ook een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid van het eiland. Bewoners van Samos weten zich ook niet altijd raad met de grote populatie straathonden (en katten).

Samos Dog Rescue heeft een kleinschalige shelter opgezet in de buurt van Chora. Hier worden honden opgevangen die hulp nodig hebben. Deze opvang wordt door meerdere vaste en tijdelijke vrijwilligers gerund. De opgevangen honden worden verzorgd en krijgen de benodigde medische behandelingen.

Adoptie

In samenwerking met Stichting Dierencentrum Friesland onderzoeken we welke honden geschikt zijn voor adoptie. Samos Dog Rescue zorgt er voor dat  honden die in aanmerking komen voor adoptie, vervoerd kunnen worden naar Nederland. We regelen kennels, vluchten, vluchtbegeleiders en alle papieren die de hond nodig heeft om naar Nederland te mogen komen. Stichting Dierencentrum Friesland zorgt er vervolgens voor dat de honden in eerste instantie in Nederland worden opgevangen in hun eigen asiel. Daar worden honden verder gescreend en wordt er gezocht naar een passend adoptie adres. Veel hondjes van Samos vinden al snel een echt thuis in Nederland door deze samenwerking.

Stichting Dierenhulp Samos

Om ons werk op Samos te kunnen financieren is Stichting Dierenhulp Samos opgericht door een aantal vrijwilligers. Daarmee hebben we de mogelijkheid om fondsen en donateurs te werven in Nederland volgens alle juridische en wettelijke voorwaarden die in Nederland gelden. Daarmee hebben we een officiële en wettelijk goedgekeurde status waarmee we onze donateurs het vertrouwen kunnen geven dat we zorgvuldig met giften om gaan.

Deze stichting heeft als doel het (financieel) ondersteunen van Samos Dog Rescue. De stichting helpt met de coördinatie en het werven van vrijwilligers. We verzamelen voer, medicatie en andere belangrijke spullen die vervoerd kunnen worden naar Samos. Denk daarbij aan dekens, hondenhokken, manden en kennels voor het vervoer van honden naar Nederland. We onderhouden de website en zamelen geld in om alle werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren, de opbouw en het onderhoud van de shelter te kunnen borgen en het sterilisatieprogramma op Samos verder uit te breiden.

Sterilisatieprogramma

Opvang alleen is niet voldoende om de zwerfhonden van de straat te krijgen. De honden op straat zijn meestal niet gesteriliseerd en krijgen vaak meerdere keren per jaar een nestje met pups. Ook deze pups krijgen vaak weer jongen en de populatie stijgt hierdoor in rap tempo. Samos Dog Rescue is daarom actief betrokken om het aantal sterilisaties van straathonden te vergroten.

Team

Vivi en haar man Vasilis zijn de drijvende kracht achter Samos Dog Rescue op Samos. Samen met Mihaly en Klara onderhouden zij de shelter, verzorgen de honden en regelen het vervoer van honden naar Nederland.

In Nederland vormen Joel, Jolanda en Birgit het bestuur van Stichting Dierenhulp Samos. Zij dragen zorg voor alle juridische zaken die horen bij het beheer van een stichting en de financiën. In samenwerking met Marie-Louise en Martin onderhouden ze de website en werven ze donateurs en sponsoren.

Contact en algemene informatie

De stichting is bij de KVK bekend onder nummer: 73975036 en heeft sinds 1 november 2019 een ANBI status.

Doneren kan op het ABN AMRO Bank rekeningnummer: NL20 ABNA 0843 5924 19 ten name van Dierenhulp Samos. Bic: ABNANL2A

Wilt u de hondjes van Samos helpen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen via ons e-mailadres of via Facebook Samos Dog Rescue.

dog rescue